Het Koor

Christelijk koor Message is een vereniging waar mensen, die graag goed zingen, wekelijks repeteren en het geoefende verschillende keren per jaar aan publiek laat horen. Bijvoorbeeld tijdens ons eigen jaarlijkse concert, in een kerkdienst, op de Dag van de Amateurkunst, tijdens een kerstnachtdienst en bij ‘Gluren bij de buren’. Gezamenlijk dragen we, met muziek en optreden, het Christelijk geloof uit.

Message zingt meerstemmig, met sopranen, alten, tenoren en bassen. Het koor bestaat uit ongeveer 24 mensen, verdeeld over 4 stemgroepen. Message krijgt steeds meer bekendheid in de regio door haar zuiverheid en dynamiek van zingen, variëteit in het repertoire en het enthousiasme van haar leden. We zingen en repeteren onder leiding van dirigent Marius van der Kuijl, meerstemmige partijen met bassen, tenoren, alten en sopranen. Dus meestal vierstemmig, soms meer, omdat partijen soms ook nog gesplitst zijn. We zingen meestal in het Engels en Nederland. Af en toe maken we een uitstapje naar andere talen, zoals Spaans of Zweeds. Binnen het koor krijgen de leden de gelegenheid om solo te zingen, deel uit te maken van een duo, kwartet of sextet. De uitdaging zit in vlot instuderen, zuiverheid en dynamiek, en de puntjes op de ‘i’.

Tijdens optredens en concerten wordt Message vaak begeleid door Henk Veldman een samengesteld orkest of door muzikanten van het koor. Message werkt incidenteel samen met andere koren of muziekverenigingen, zoals recent met het Soester Mannenkoor en Koninklijke Amersfoortse Muziekvereniging KAMV (slagwerk).

Begeleid door piano, á capella gezongen of een met een andere passende begeleiding zoals orgel of ensemble haalt Marius het beste uit ons. Ondanks dat we amateurs zijn, streven we de hoogste kwaliteit na. Gezamenlijk dragen we, met muziek en optreden, het Christelijk geloof uit.

Dirigent

Marius van der Kuijl is sinds 2006 de vaste dirigent van Christelijk Koor Message. Geboren en getogen in Wieringerwerf was hij al jong de vaste pianist van een gospelkoor in zijn woonplaats. Marius van der Kuijl heeft meer dan 10 jaar pianoles genoten en deed de opleiding tot amateurkoordirigent. Hij begeleide gospel-, opera en popkoren. Vanwege zijn werk verhuisde in 2006 naar het midden van het land en werd dirigent van Message.

Daarnaast begeleidt hij wekelijks het Soester mannenkoor Apollo en veelvuldig de kerkdiensten in de Paaskerk in Baarn. Sinds 2010 is Marius pianist bij verschillende professioneel opgezette kerkelijke musicals. Marius streeft naar zuiverheid, balans en uitstraling die past bij de liederen. Met zijn enthousiasme heeft hij Message gevormd tot een kwalitatief goed koor dat met veel plezier zingt.

Pianist

Henk Veldman is regelmatig pianist en organist bij de uitvoeringen van Message. Henk studeerde orgel bij Wim van Beek aan het Groninger
Conservatorium. In 1996 behaalde Henk het diploma Uitvoerend Musicus aan de Hogeschool voor de Kunsten en tevens het diploma Tweede
Fase aan de Nederlandse Beiaardschool. Henk won diverse prijzen tijdens internationale beiaardconcoursen, waaronder de prijs voor de beste volksliedbewerking tijdens het concours te Groningen in 2000.

De afgelopen jaren heeft hij in vele kerken als beiaardier opgetreden. Als organist is hij verbonden aan de Fonteinkerk te Amersfoort, de Oud-Katholieke Kerk te Amersfoort en de Hippolytuskerk in Middelstum. Henk (orgel) toert met Marjon Strijk (sopraan) als het duo ‘Just Fantasy’ door Nederland om daarmee hun eerste cd ‘Saving all my love for you’ te laten horen. Hiermee brengen zij een popprogramma met oude en nieuwe popsongs, die Henk bewerkte voor sopraan en orgel. Dit initiatief werd geboren uit de wens van de beide musici om een brug te slaan tussen de pop en de klassieke wereld.

Samengesteld Orkest

Message grijpt concerten en uitvoeringen van oratoria aan om te werken met, een voor die gelegenheid samengesteld, orkest. Zo’n orkest bestaat uit goed geschoolde musici, dat net als Message onder de bezielende leiding van dirigent Marius van der Kuijl staat, waardoor een schitterend geheel ontstaat.
Sommige koorleden speelt op hoog niveau instrument en wisselen, bij gelegenheid, het zingen af met het spelen op dwarsfluit, tinwhistle, keyboard, accordeon of trompet.